Van aanvaring tot ervaring

Dit artikel verscheen in NWP Nieuws van augustus 2006.

Een aanvaring met iemand zien we vooral als lastig. Het verhoogt de feestvreugde niet. In dit stukje wil ik laten zien dat het ook een kans is. Dat het een mogelijkheid is om je oude, soms vastgeroeste emoties op te lossen. En dat het juist meer vrijheid en vreugde in je leven kan geven als je die oude ballast wilt laten voor wat het is.

Eerst een stukje achtergrond

Ons lichaam is een intelligentie op zich. Het weet precies hoe de ademhaling te regelen, de hartslag , hoe het voedsel moet verteren en omzetten in energie.

Daarbij wordt het ook beïnvloed door onze gedachten en emoties. Denk maar eens aan het krijgen van vlinders in je buik bij verliefdheid, of het stokken van de adem als je schrikt.

Wanneer we een aanvaring hebben met iemand, of met een apparaat wat niet werkt, zal dat zijn weerslag hebben op je lichaam. En ook op het denken.

Het denken is zeer zinnig om naar oplossingen te zoeken en te bedenken, maar veel van ons denken is herhaling van gisteren. Ook zijn we kanjers in het herkauwen van situaties die we niet willen. Dat geeft stress. Elk denken stroomt ook door het lichaam, ook deze stressvolle gedachten. Meestal vertaalt het zich in het lichaam door een niet prettig gevoel.

Stress

Een aanvaring met iets of iemand doet dus zowel iets in het denken als in het lichaam. Bijvoorbeeld een knoop in je maag als je iets verschrikkelijk vindt. Vervolgens wil je dit niet voelen en probeer je het weg te redeneren. Je aandacht gaat volledig naar je denken en je lichaam blijft met de stress zitten. Je lichaam is intelligent genoeg om alle zeilen bij te zetten om zo goed mogelijk te functioneren, maar torst wel de stress mee. Ook al is het nog zo weinig. Zodra er iets van spanning is in ons lichaam is, verandert er ook iets biologisch, al is het nog zo klein.

Denken

We zijn geneigd om door het denken zo'n aanvaring recht te zetten. Bij anderen ons recht te halen. Je zoekt dan anderen die het met je eens zijn en jouw denken bevestigen, omdat we gewend zijn ons te verzetten tegen het nare gevoel dat het opgeleverd heeft. Op deze manier kan het lichaam het niet kwijt en blijft de aanvaring hangen terwijl we die eigenlijk zo snel mogelijk kwijt willen. We willen ons toch allemaal goed voelen.

Aanvaring als kans

Nou is zo'n aanvaring ook een kans om je beter te voelen, vrijer. Als je kijkt naar de aanvaringen die je in je leven hebt gehad, zitten er vaak overeenkomsten in. Aanvaringen die zijn blijven hangen in je lichaam krijgen door de volgende aanvaring de kans om aan het licht te komen. In eerste instantie zijn we er niet zo blij mee. Dat nare gevoel komt weer boven, wat we vroeger zo goed hadden weg gestopt en waar we niet meer bij konden. Maar wel als een last bij ons droegen.

Een voorbeeld:

Een vrouw, laten we haar Anneke noemen, komt bij mij in de praktijk. Ze voelt zich niet lekker, gauw moe, heeft last van haar voet en hoofdpijn.

Ze klaagt over haar man die een chronische ziekte heeft en nog halve dagen werkt. Hij vertelt haar steeds wat er allemaal fout gaat, in de familie en in de wereld. Zij wordt daar boos om en zegt dat hij dat niet moet doen. Wat natuurlijk niet werkt. Het was erg leuk geweest als het werkte, maar meestal is dat niet zo.

Ze herkent het zelfde in haar schoonmoeder die ook goed weet hoe het niet moet, en dat vaak ventileert. Daar heeft ze zich erg tegen afgezet en dus veel gedachten over gehad.

Ik heb haar een ondersteunend middel gegeven en tevens verteld dat als haar man weer met iets negatiefs kwam dit ook een kans voor haar was om de oude pijn op te lossen.

Het daarop komende weekend heeft ze een heerlijk weekend gehad en heeft ze samen met haar man verschillende uitstapjes gemaakt.

De maandag daarop begon haar man te vertellen wat de familie fout deed. Anneke merkte dat direct weer in haar hoofd. Deze keer zette de hoofdpijn niet door. Ze kon met haar aandacht er bij blijven en het lichaam de tijd geven om het op te ruimen. De volgende keer kwam ze heel vrolijk in de praktijk er was een last van haar af gevallen.

De aanvaring was een kans geworden.

Hoe maak je een aanvaring tot een kans.

Onze gedachten zijn meestal zo snel met commentaar over en op de aanvaring, dat we niet de tijd krijgen om dit in het lichaam te voelen. Voor je het weet zit je in je hoofd en het verhaal neemt je aandacht in beslag. Hoewel de gedachte ook door het lichaam stroomt, wordt daar niets mee gedaan, hooguit wordt er verzet ervaren. Wat nog meer stress geeft.

Elke aanvaring heeft echter een kans in zich liggen. Vaak weten we niet eens wat er allemaal opgeslagen ligt in het lichaam aan oude, niet verwerkte emoties. Met een aanvaring wijst iemand of iets je er onmiddellijk op. Bij Anneke was dat in haar hoofd. Haar man zegt iets wat er nu weer fout was en hup daar wordt het lichaam aangeraakt op een oud stukje pijn.

Precies daar waar het is opgeslagen. Door te ervaren wat het lichaam aangeeft, ontdekken we daaronder de vrijheid. De vrijheid die het geeft als we deze oude energie de ruimte geven om er te zijn. Vaak gaat het in lagen, in de loop van de tijd hebben we aardig wat verzameld. Maar als je bereid bent om te ervaren, in plaats van in de aanvaring je te verzetten tegen wat er op dat moment gebeurt, neemt de vrijheid van binnen toe. Er komt een zekere blijheid onder vandaan, heerlijk. Je kunt dan steeds weer kiezen voor je geluk of voor je verhaal.

Blijf je in het verhaal zitten, dan krijg je keer op keer herkansingen om opnieuw de ervaring aan te gaan. Die ervaring zagen we eerst al: "wat mij nu overkomen is!" Gevolgd door het verhaal. Je zorgde in je verhaal natuurlijk dat je altijd gelijk had, maar zo kon je niet echt ervaren wat er gebeurde.

Ervaren wat een aanvaring met je doet

Als je een aanvaring heb met iemand, ervaar je de gedachten er over. Je bespreekt het met anderen misschien en vaak krijg jij gelijk. Wat je nog vaster in je verhaal zet.

Ervaren kan ook als volgt:

Luister naar het verhaal in je gedachten zonder commentaar, observeer het. Veel van die gedachten zijn oude gedachten, en misschien wel helemaal niet jouw gedachten maar wat je vroeger geleerd hebt. Je gedachten kan je niet stoppen, en dat is ook niet de bedoeling. Je hebt wel de mogelijkheid om je gedachten te laten voor wat ze zijn. Je hebt nu ruimte over om met je aandacht ook je lichaam te ervaren. Waar vraagt je lichaam aandacht? Waar voel je dat er iets is aangeraakt door de aanvaring? Sta dat volledig toe te ervaren. Puur de ervaring in je lichaam. Gedachten komen en gaan. Dit ervaren geeft je de kans om oude, niet ervaren gebeurtenissen die niet verwerkt zijn, los te laten. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Je aandacht in je lichaam is genoeg. Adem je in je buik, dan gaat het makkelijker om je aandacht er bij te houden.

Alles wil ervaren worden. Elke aanvaring die je hebt geeft je de kans om deze emotie, en vaak ook dieper liggende emoties, te laten stromen. Wat je er voor terug krijgt is steeds meer vrijheid van binnen. En echt als een kind op een volwassen manier in het hier en nu leven.

Inger Spindler, een Deense medewerker aan wetenschappelijk onderzoek, leeft zo helemaal in het nu. Ervaart wat er is als er een aanvaring is, en kan het onmiddellijk weer laten stromen. In haar omgeving zijn, helpt enorm om ook hier in mee te stromen. Zij heeft bijzondere Kundalini en Samadhi ervaringen. Zij komt op 21 oktober in Zaandam om je makkelijk te laten ervaren wat er op dit moment ervaren wil worden.

Marja van Oosterom

 

Terug naar het publicaties overzicht . . .